chalkidikitv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες: Γιατί απήχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή συμφωνία

Κοινοποίηση

Να ενημερώσει τη Βουλή «γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου 2024, μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες» ζητά από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση που της απευθύνει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και καιρό να ρυθμίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη λεγόμενη gig οικονομία. Τον Δεκέμβριο 2023, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με πρόταση οδηγίας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, στις 22 Δεκεμβρίου 2023, η ισπανική Προεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία επί της προσωρινής συμφωνίας στο επίπεδο των αντιπροσώπων των κρατών-μελών. Η βελγική Προεδρία, με τη σειρά της, επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την τελική μορφή της οδηγίας. Και μπορεί οι διαπραγματεύσεις αυτές να κατέληγαν σε μια συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όμως η Ελλάδα – μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Εσθονία – κατάφερε να μπλοκάρει τη σχετική νομοθεσία στις 16 Φεβρουαρίου 2024, καθώς δήλωσε αποχή στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία» αναφέρει ο κ. Μουλκιώτης.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι με το συγκεκριμένο σύστημα ψηφοφορίας (QMV) μια νέα νομοθεσία εγκρίνεται από το Συμβούλιο της ΕΕ όταν την υπερψηφίζουν τουλάχιστον το 55% των κρατών-μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ και εάν η Ελλάδα την υπερψήφιζε, η οδηγία θα είχε υιοθετηθεί.

Το κείμενο της Οδηγίας που θα υιοθετούνταν, όπως αναφέρει ο κ. Μουλκιώτης, προέβλεπε: α) την καθιέρωση ενός (μαχητού) νομικού τεκμηρίου υπέρ της ύπαρξης σχέσης μισθωτής εργασίας μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων τους, εφόσον υπήρχαν δεδομένα που υποδείκνυαν ότι η εταιρεία ασκεί έλεγχο επί αυτών και η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να αλλάξει το τωρινό καθεστώς κατά το οποίο καθιερώνει τεκμήριο, υπέρ του αντιθέτου – δηλαδή ότι ο εργαζόμενος σε πλατφόρμα πρέπει να θεωρείται κατά βάση αυτοαπασχολούμενος (άρθρο 69 του ν. 4808/2021), β) μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τους αλγορίθμους των επιχειρήσεων, ενώ οι εταιρείες θα υποχρεούνταν να διαβιβάζουν σχετικές πληροφορίες και στις αρμόδιες εθνικές αρχές και γ) οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να επεξεργάζονται πλέον κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ όριο θα είχε τεθεί και στις αποφάσεις που μπορεί να παρθούν από έναν αλγόριθμο (πχ απόλυση εργαζομένου).

«Οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες, αποδεδειγμένα, στερούνται βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει κατ’ επανάληψη την αναγνώριση της εργασίας στις πλατφόρμες ως εξαρτημένη εργασία» σημειώνει ο βουλευτής και καλεί την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου να ενημερώσει τη Βουλή:

  1. Γιατί αποφάσισε η Κυβέρνησή να απέχει από την ψηφοφορία και να μπλοκάρει την θέσπιση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες;
  2. Αν προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρο 69 του ν. 4808/2021 και να καθιερωθεί τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως άλλωστε αυτό το τεκμήριο ισχύει σε κάθε περίπτωση δυσχερούς διάκρισης μεταξύ εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης. Αν όχι, γιατί. Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ημαθία: Μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο 19χρονο Γιάννη- «Θα παραμείνω όρθιος για να μην χαθεί άλλο παιδί»

Open Day στο Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου

N. Kεραμέως: Το ΥΠΕΣ δεν δίνει στοιχεία επικοινωνίας πολιτών