Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας είναι η μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων
Μια σειρά μέτρων για τη φαρμακευτική πολιτική αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, που παρουσιάζει αύξηση, γεγονός που εγκλωβίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες και να αναγκάζονται να καταβάλλουν δυσθεώρητα ύψη αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate).
Πρώτος στόχος του νέου Υπουργού είναι η μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς, όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, είναι φθηνότερα. Σήμερα, οι γιατροί έχουν δικαίωμα να συνταγογραφήσουν με εμπορική ονομασία φαρμάκου έως το 15%. Το υπόλοιπο 85% των συνταγών γίνεται υποχρεωτικά με βάση τη δραστική ουσία.
Με τις αλλαγές που προωθούνται, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία θα φτάσει έως το 30% και παράλληλα θα δοθούν οδηγίες στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα με την επωνυμία τους. Η λογική είναι να μειωθεί η δαπάνη, εφόσον αρκετά γενόσημα είναι φθηνότερα σε σχέση με τα πρωτότυπα, ενώ παράλληλα οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα, καθώς η συμμετοχή τους θα προσαρμόζεται στην πιο χαμηλή τιμή.
Τα «κλειδωμένα» πρωτόκολλα είναι ακόμη ένα βήμα για τη μείωση της δαπάνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν μόνο φάρμακα 1ης κατηγορίας και όχι 2ης ή 3ης κατηγορίας, εφόσον αυτό απαιτείται και αποδεικνύεται, υπάρχει η τεκμηρίωση. Θα γίνεται δηλαδή σταδιοποίηση και στη θεραπεία των ασθενών, με τα διαθέσιμα φάρμακα.
Για παράδειγμα, η συνταγογράφηση για έναν ογκολογικό ασθενή θα κατευθύνεται αρχικά στο φθηνότερο φάρμακο (1ης γραμμής) και δεν θα δίνεται «για ψύλλου πήδημα» μια πολύ ακριβή θεραπεία, όπως ανέφεραν πηγές στο ygeiamou.gr. Προκύπτει, βέβαια, το ερώτημα εάν αρκετοί ασθενείς θα στερηθούν καινοτόμα και σωτήρια για την επιβίωση φάρμακα, αφού θα υπάρχουν «κόφτες» που θα αναγκάζουν τους γιατρούς να προχωρούν τη συνταγογράφηση παλιών, δοκιμασμένων και φθηνών φαρμάκων. Όμως, ο σκοπός του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να δυσκολέψει την πρόσβαση σε θεραπείες για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά να πραγματοποιήσει καλύτερη κατανομή, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Επιπλέον, αναμένεται η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις 10 πιο δαπανηρές δραστικές ουσίες για τον περιορισμό της κατανάλωσης φαρμάκου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανάλυση δεδομένων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για δικαιούχους περίθαλψης άνω των 60 ετών, με σκοπό τον έλεγχο της πολυφαρμακίας, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου για τη φαρμακευτική πολιτική.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει αποφασίσει και ζητήσει από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τον αυστηρότερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο της συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται «ξεσκόνισμα» όλων των γιατρών ανά ειδικότητα και ανά περιφέρεια. Όσοι ξεπερνούν σημαντικά το μέσο όρο συνταγογράφησης φαρμάκων της ειδικότητας τους θα κληθούν να δικαιολογήσουν την υπερ-συνταγογράφηση. Στις περιπτώσεις που αποδειχθεί αδικαιολόγητη, θα επιβληθούν κυρώσεις που περιλαμβάνουν την αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται αναλόγως το μέγεθος του παραπτώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει θέσει ως προτεραιότητα την «ανακούφιση» από το clawback από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα. Έτσι, προωθεί τόσο διαρθρωτικά μέτρα για φάρμακα και εξετάσεις όσο και ενίσχυση της χρηματοδότησης. Όλες οι παρεμβάσεις που περιγράφονται παραπάνω θα λειτουργήσουν υπέρ της μείωσης της δαπάνης για το φάρμακο, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του clawback. Σε ό,τι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις έχει ξεκινήσει και στον τομέα αυτό η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για να μπουν «κόφτες». Επίσης, συμφωνήθηκε ενίσχυση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κατά 30 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει το 2023, ποσό που θα λειτουργήσει ως γερή τονωτική ένεση.
Υψηλές ιδιωτικές δαπάνες
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία στο περιβάλλον της σημερινής πολιτικής φαρμάκου επισημαίνουν τέσσερις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν καινοτόμα σκευάσματα στην ελληνική αγορά με υπόμνημά τους προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Με το υπόμνημά τους, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εστιάζουν στην υπερφορολόγηση των νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές χρόνιες παθήσεις και δίνουν έμφαση στις ιδιωτικές πληρωμές, δηλαδή από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ίδιους τους πολίτες. Το 2023, η συνολική αξία των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ. Μάλιστα, με αυτό τον ρυθμό αύξησης, αναμένεται να πλησιάσει τα 9 δις ευρώ το 2026, εκ των οποίων το ένα δις ευρώ θα αφορά σε ίδιες συμμετοχές ασφαλισμένων στην αποζημιούμενη δαπάνη.
Αλλαγές στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
Στο μεταξύ, άλλαξε η σύνθεση τη Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων μετά την ένταξη σε αυτή του συμβούλου του Υπουργού Υγείας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπη Καραθάνου.
Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, στην Επιτροπή συμμετέχουν:
-Σαπουνάς Σπυρίδων, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, προσωρινός Αντιπρόεδρος Β’ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
-Πανουτσόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Φυσιολογία του Ανθρώπου».
-Σκαλτσά Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Φαρμακογνωστική μελέτη δρογών και Ιστορία της Φαρμακευτικής».
-Καραθάνος Χαράλαμπος, Φαρμακοποιός.
-Γκογκοζώτου Βασιλική – Κωνσταντίνα, μη εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ.
-Αλεξανιάν Χριστίνα, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»-Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ».
-Λίτσα Παναγιώτα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.
-Κουράφαλος Βασίλειος, Προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ.
-Κουτραφούρη Βασιλική, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι η κυρία Γκογκοζώτου.
ΠΗΓΗ: YGEIAMOU